شادى احساسى درونى است که بیشتر از طریق علایم و نشانههاى غیرکلامى، حالت چهره، وضع بدن، حرکات چشم و لب نمایان مىشود.
افراد برونگرا، مردمآمیز و جمعگرا به دلیل ویژگىهاى رفتارى خاصشان چون ارتباط با دوستان، مشارکت و تماسهاى اجتماعى متعدد، داراى بیشترین عواطف مثبت هستند. عدم تمایل شخصیتهاى درونگرا به داشتن تماس اجتماعى، مانع دستیابى به عواطف مثبت شدید است.
مهمترین عامل ایجاد عواطف منفى، باورهاى غلط، غیرمنطقى و خودمخرب است. اصلاح افکار غیر منطقى باعث کاهش یا ضعف عواطف منفى مىشود.
یکى از مهمترین راههاى شاد زیستن، فعال بودن است. برنامهریزى براى فعالیتهاى خوشایند مثل: ورزش، گردش، شرکت در جمعهاى خانوادگى و دوستانه و پرداختن به امور اخلاقى و معنوى مىتواند بر فعالیتهاى خوشایند بیفزاید. فعالیتهاى خوشایند از جمله مؤثرترین شیوههاى کاهش عواطف منفى و افزایش شادى است.
براى برنامهریزى شاد زیستن مىتوان:
- در همه حال به خدا توکل داشته، از او کمک خواسته و با او درددل کنیم.
- مهارتهاى اجتماعى خود را افزایش دهیم. برخى رفتارهاى مفید عبارتند از: توجه به گفتههاى دیگران، ترغیب و تشویق افراد مقابل به ابراز عقاید خود، مکث کردن در پایان صحبت و رعایت بهداشت فردى؛
- فعالیتهاى روزمره لذتبخش را در برنامه خود بگنجانیم؛
- غصه گذشته را خوردن و نگران آینده بودن، مشکلى را حل نمىکند؛
- نقش بازى کردن و دورى از خویشتنِ خویش، عواطف منفى را زیاد خواهد کرد؛
- افکار غیر منطقى و خطاهاى شناختى را شناسایى و به مقابله جدى با آنها برخیزیم؛
- توجه خود را روى افکار مثبت و خوشبینانه متمرکز کنیم.
در هر حال، چه بهتر که در جلسات و محافل دوستانه مشکلات و نگرانىهاى خود را بزرگ جلوه نداده و آنها را به دیگران منتقل ننماییم. و همانطورى که معتقدیم مؤمن گشادهرو است و با لبخند خود به دیگران آرامش مىبخشد سعى نماییم به موفقیتها و جنبههاى خوشایند زندگى اندیشیده و افسرگى را به خود راه ندهیم.
[ چهارشنبه 89/1/25 ] [ 8:15 صبح ] [ مجتبی نصیری ]